Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2011 10:43 - Очни алергии
Автор: oftabg Категория: Други   
Прочетен: 34113 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2011 13:54


 Очни алергии. Възпаления на очите. Симптоми и лечение на очните алергии.

Очните алергии чество са наследствени и се проявяват вследствие на процеси, свързани с други алергични реакции. Когато протича алергична реакция, вашите очи може да реагират срещу определени елементи, които всъщност не са опасни. Тези елементи се наричат алергени. Например, прахът, който е напълно безвреден за повечето хора, може да причини повишена слъзна секреция при по-чувствителни лица. Алергиите могат да отключат други проблеми, като например конюнктивит или астма. Комбинацията между носна и очна алергия представлява състояние, известно като риноконюнктивит. Голяма част от алергичните симптоми оказват влияние и върху очите.

Симптоми

Често срещани симптоми на алергии са: зачервени и отекли очи, сърбеж на очите, течащ нос, кашляне и кихане, сърбежи по носа, устата или гърлото, главоболие. Освен всичко останало може да се чувствате изморени и да страдате от липса на сън.

Какво причинява очните алергии?

Много от алергените се разпространяват по въздуха и така влизат в контакт с вашите очи или нос. Това са например прахът, цветният прашец, глухарчетата и др. Възможно е да се проявят реакции и вследствие на козметични продукти или лекарства, като антибиотични капки за очи. Други причини за алергии, като определени храни или ужилвания от насекоми, принципно не оказват влияние на очите, така както въздушните алергии.

Лечение

Най-лесният метод за „лечение” е просто да избягвате това, което причинява очната алергия. Очите ви дразнят? Забърсвайте редовно прахта вкъщи или пък не позволявайте на домашния си любимец да се качва по тапицерията. Не се показвайте навън, когато вятърът е раздухал прашец, глухарчета и др. Използвайте плътни слънчеви очила, които да играят ролята на щит против алергените. Също така, шофирайте на затворени прозорци през сезона на алергиите. Ако не можете да определите какво причинява алергията или не успявате да я избегнете, следващата стъпка е да прибегнете към лекарствени продукти, които да облекчат симптомите. Имате два варианта – лекарства без рецепта и предписани такива. Предимство на предписаните е, че те по принцип са по-ефективни и имат по-силно действие, но често пъти са и доста по-скъпи. На пазара има и различни капки за очи, които служат за облекчаване на алергията, съдържащи определени съставки. Например капки с антихистамин обикновено облекчават много от симптомите, причинени от въздушните алергени, като например сърбеж на очите, сълзенето, кихането и др.

Облекчение при сълзене и сърбеж на очите

Две от най-често срещаните причини за сълзенето са алергиите и синдромът сухо око – два много различни проблема. Когато имате алергия, хистаминът, който отделя тялото ви, кара очите ви да сълзят, така както и носът ви да тече. Що се отнася до синдромът сухо око – може на пръв поглед да изглежда алогично това да е причината за сълзене. Но понякога, това състояние стимулира слъзната секреция като защитна реакция, което води именно до прекалено сълзене. Деконгестантите в капките за очи изчистват зачервяването. Те съдържат специални вещества, които стесняват капилярите и намалят дразнението. Характерно за тях е, че те лекуват симптомите, но не и причината за очната алергия. Това следва да се има предвид, защото след продължителна употреба е възможно в последствие очните капиляри да се разширят повече от състоянието им преди началото на алергията. Антихистамин и деконгестантите се предлагат и под формата на хапчета, но не са толкова ефективни, колкото са капките за очи.

Очни алергии и контактни лещи

Дори и ако обикновено нямате проблеми при носенето на контактни лещи, алергичния сезон може да ви причини неудобства. Въздушните алергени могат да полепнат по лещата ви и да създадат дискомфорт. Алергените също така могат да стимулират прекалено отделяне на естествените субстанции в сълзите, което да доведе до замъглен поглед. При тези случаи най-добре е да се обърнете към очен специалист, който ще ви помогне да облекчите симптомите и да запазите контактните си лещи чисти. Някои капки могат да обезцветят или наранят лещите ви, така че не е лоша идея винаги да се консултирате с оптик или офталмолог, когато изпаднете в подобна ситуация. Алтернатива са ежедневните контактни лещи, които на вечерта просто се изхвърлят. Поради толкова честата им смяна, при тези лещи рядко се наблюдава дразнение или друга симптоматика, характерна при лещите с по-продължителен период на експлоатация.

Потрепване на окото.
 




Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oftabg
Категория: Други
Прочетен: 220806
Постинги: 7
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031