Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 14:55 - Антирефлексно покритие
Автор: oftabg Категория: Други   
Прочетен: 5791 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.07.2011 15:03


При закупуване на нови рамки за очила, може би често ви питат дали бихте искали антирефлексно покритие на лещите си. Какво точно е A / R покритие? Имате ли нужда от него? Как това покритие работи и какво прави е очарователна тема.

Пречупване срещу отразяване

Когато светлината преминава през лещата три неща се случват. Част от светлината преминава през стъклото, това се нарича рефракция, част се абсорбира и се превръща в топлинна енергия (много малки количества) и останалото се отблъсква. 
Когато светлината се отразява от лещата, това създава отблясъци. Отблясъци или отражения могат да бъде досадни и в някои тежки случаи могат дори да намалят зрителната острота. Леща с по-висок индекс (по-тънко стъкло) е много по-плътен материал и осигурява по-голяма устойчивост на светлина на създаване на повече отражения, както и леща, която е по-плоска. Някои рецепти по начало изискват лещата да бъде много плосък. Тази плоска повърхност може да действа малко като огледало, рефлектирайки светлината и създавайки неприятни отражения. Дори и слънчеви очила имат нужда от A / R покритие. На гърба на стъклото то действа като тъмно огледало, защото покритията често се прилагат към задната част на лещата.

Но как точно работят тези покрития? 
Това е мястото, където нещата стават малко технически. Антирефлексните покрития разчитат на принципът, наречен разрушителна намеса. Няколко слоеве на покрития, като магнезиев флуорид, са поставени на върха на един друг всеки с половин дължина на вълната. Когато дължината на светлинната вълна се удари в стъклото, тя може да скача обратно като по този начин се елиминира отражението. И на свой ред е друго действие, което се случва – нарича се конструктивна интерференция. Това явление увеличава предаването на светлината. 

Сега името антирефлексно е малко подвеждащо. 
Не покритие е въведена, че ще създаде 100% предаване на светлината. Често ще видите цветно отражение на разстояние от един от тези покрития. Всяка компания има такива цветове, чувствайки че има козметично влияние върху лещата.

Много читатели, които в миналото са опитвали
A / R покрития, не са останали особено очаровани. Те са имали проблем с лещите като например размазване. В рамките на последните няколко години обаче може да се каже, че има напредък в тази област. Нови и по-добри техники се използват, за да променя горните проблеми. Затова изпробвайте и помислете добре, когато избирате стъкла за новите си рамки за очила.




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: oftabg
Категория: Други
Прочетен: 221483
Постинги: 7
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930